Frågor & Svar
Fråga 1 — Hur går jag tillväga för att förvara mitt testamente hos er?
Det gör du enklast genom att följa instruktionerna och fylla i följande blankett. Om du skulle ha frågor eller behöver hjälp att fylla i blanketten är det bara att maila till info@testamentsforvaring.se eller ringa oss på nummer 070-009 96 97 så hjälper vi dig genom processen.
Fråga 2 — Vad kostar det att förvara mitt testamente hos er?
Testamentsförvaring tar ut en engångskostnad om 1 795 kr för att förvara ditt testamente hos oss ända fram till din bortgång.
Fråga 3 — Kan jag ändra mitt testamente som jag redan förvarar hos er?
Ja, du kan ändra det testamente du förvarar hos Testamentsförvaring till ett nytt uppdaterat testamente. Det gör du enklast genom att följa instruktionerna och fylla i följande blankett. Testamentsförvaring tar ut en avgift för att ändra testamente i vår förvaring om 445 kr. Detta görs eftersom det medför administrativa kostnader för bolaget att ändra ditt testamente.
Fråga 4 — Måste jag skicka mitt Testamente rekommenderat till Testamentsförvaring?
Nej det måste du inte då vi självfallet även hanterar ditt testamente i enlighet med våra rutiner oavsett om det kommer till oss med rekommenderad post eller inte. Vi på Testamentsförvaring rekommenderar dock att du skickar ditt testamente med rekommenderad post då det är en mycket säkrare hantering som också går att spåra.
Fråga 5 — Vilken adress ska jag skicka testamentet till?
När du skickar ditt testamente till oss ska det skickas till följande adress. Telefonnumret och e-postadressen förenklar spårbarheten av din försändelse men är inget måste.
Postadress:
Testamentsförvaring Sverige AB
Mailbox 330 111 73 Stockholm
E-post: info@testamentsforvaring.se
Telefon: 070-009 96 97
Fråga 6 — Kan jag skicka med andra dokument eller annan information för att förvaras hos Testamentsförvaring?
I priset ingår upp till 10 A4 sidor, så det går utmärkt att skicka med andra dokument med ditt testamente såsom gåvobrev, samboavtal, önskemål för begravning eller annan information. Om det inkommer fler än 10 A4-sidor så tillkommer en administrativ kostnad om 75 kr per sida.
Fråga 7 — Hur vet jag att mitt testamente har kommit fram till Testamentsförvaring
Du får en bekräftelse på att Testamentsförvaring har mottagit ditt insända Testamente. Testamentsförvaring registrerar testamentena varje torsdag i enlighet med våra rutiner och efter ditt testamente har registrerats och lagts in i bankvalvet får du en bekräftelse utskickad till dig via e-post eller reguljär post, beroende på vad du valt på blanketten du fyllt i när du skickade in testamentet.
Fråga 8 — Kan jag få hjälp av Testamentsförvaring att fylla i blanketten?
Eftersom det är lätt att fylla i uppgifterna i blanketten Förvara testamente hoppas Testamentsförvaing att du kan klara det själv eller att någon i din närhet kan hjälpa till. Om du inte har någon i din närhet som kan hjälpa dig går det bra att höra av dig till Testamentsförvaring till info@testamentsforvaring.se eller ringa oss på nummer 070-009 96 97 så hjälper vi dig genom processen.
Fråga 9 — Vad är riskerna med att förvara testamentet hemma?
På grund av testamentet är ett dokument med unik karaktär i och med att det enbart är originalet som är giltigt är det en dålig lösning att förvara dokumentet hemma eller i ett bankfack. Det eftersom stora risker tillkommer med en egen förvaring i hemmet. Testamentet kanske aldrig upptäcks, det kan förstöras eller glömmas bort. En person som inte ska ha tillgång till testamentet kan hitta det. Testamentet kanske hittas av någon som missförstår eller feltolkar testamentet eller av någon som missgynnas av testamentets innehåll och därför helt enkelt förstör eller slänger det.
De situationer som beskrivs ovan kan resultera i att testamentet inte beaktas vid bouppteckningen, vilket i sin tur kan leda till att den bortgångnes önskemål om fördelning av arvet inte respekteras. Det finns dessutom betydande faror med att hålla testamentet i hemmet, såsom risken för brand eller andra oväntade skador. Att förvara testamentet hos Testamentsförvaring som är en opartisk tredje part eliminerar dessa hot och bidrar till att säkerställa att den bortgångnes vilja faktiskt efterlevs.
Fråga 10 — Vad är skillnaden mellan Testamentsförvaring och andra aktörer?
Testamentsförvaring är stolta över att erbjuda Sveriges säkraste testamentsförvaring. Det finns ett handfull aktörer på marknaden som erbjuder förvaring av testamenten. Problematiken med dessa aktörer är att deras säkerhet inte uppnår den nivå som vi på Testamentsförvaring anser borde vara en självklarhet. Våra konkurrenter förvarar sina testamenten i vanliga kontorslokaler i arkivskåp eller mindre säkra kassaskåp. Det innebär också att åtskilliga individer kan ha tillgång till lokalen där dokumenten förvaras och på det sättet kan de lätt kommas åt av obehöriga eller förstöras vid en brand.
Detta är inte fallet hos Testamentsförvaring där de förvaras i ett bankvalv med absolut högsta säkerhet både inbrottsmässigt men även brandmässigt. Testamentsförvaring har även strikta rutiner om hur hanteringen av testamenten sker. För mer information om den säkerhet vi på Testamentsförvaring erbjuder läs mer här.
Fråga 11 — Är en kopia av ett testamente giltigt?
Nej, ett testamente är enbart giltigt i sitt original och därmed rekommenderar vi på Testamentsförvaring att du förvarar originalet hos oss.
Fråga 12 — Kan jag inte förvara eller registrera mitt testamente hos en myndighet istället?
Nej, det kan du inte. Det finns dessvärre ingen förvaring eller registrering av testamenten som sköts av någon myndighet i Sverige. Initiativet till Testamentsförvaring gjordes just för som ett svar på detta genom att erbjuda Sveriges säkraste förvaring av testamenten via en central förvaring med registerföring. Många jurister och myndigheter har insett behovet av en pålitlig och säker lösning för att förvara och hantera testamenten men ingen myndighet har i dagsläget den funktionen.
Fråga 13 — Ska jag berätta för mina anhöriga att jag förvarar testamentet hos Testamentsförvaring?
Det är inget du behöver göra eftersom Testamentsförvaring kontinuerligt bevakar ditt testamente gentemot folkbokföringen och vid tillfället för din bortgång kommer vi utlämna testamentet till rätt person. Du kan däremot själv ändå välja att berätta detta till dina anhöriga så att de vet om att vi förvarar ditt testamente och på det sättet känner sig förberedda och lugna när vi på Testamentsförvaring hör av sig.
Fråga 14 — Kan jag kontrollera om en anhörig har sitt testamente hos er?
Det kan ni enbart göra efter den anhöriga i sådant fall gått bort. Det eftersom vi på Testamentsförvaring har strikt sekretess under den tiden som den som förvarar testamentet hos oss lever. Efter att den anhöriga gått bort kan ni använda er av blanketten Fråga och följa instruktionerna. En sådan kontroll kostar 195 kr.
Fråga 15 — Tillkommer det några andra kostnader?
Efter din bortgång tas en administrativ avgift om 295 kr för att administrera utlämnandet av testamentet till rätt person. Avgiften debiteras dödsboet.
Fråga 16 — Vad är en testamentsexekutor?
En testamentsexekutor är en person som är utsedd i ett testamente för att hantera och verkställa den bortgångnes sista önskemål, inklusive fördelning av arvet till de angivna arvingarna och utförandet av testamentsinstruktioner sker enligt lag och önskemålen i testamentet. Testamentsexekutorn ansvarar alltså för att den bortgångnes vilja efterlevs. En testamentsexekutor kan vara vem som helst såsom en nära vän eller liknande men vanligast är att en oberoende jurist utses till testamentsexekutor utifrån deras kunskap inom området och för att skapa en extra trygghet att allt går rätt till. Skulle du vara i behov av en testamentsexekutor kan du kontakta oss för vägledning.
Fråga 17 — Om jag bor utomlands men är svensk kan jag ändå förvara testamente hos Testamentsförvaring?
Testmentsförvaring bevakar ditt testamente genom att kontrollera det gentemot folkbokföringen och på så sätt se om den som förvarar sitt testamente hos oss regisreras som avliden. Det görs med hjälp av personnumret till personen som förvarar sitt testamente hos oss.Det innebär att det går absolut bra att ha sitt testamente hos Testamentsförvaring även om du bor utomlands. Det kan dock dröja lite längre innan ett dödsfallsintyg regisreras i folkbokföringen om du skulle avlida utomlands. Om du inte har något svenskt personnummer har Testamentsförvaring ingen möjlighet att se om du är avliden eller inte och måste alltså i dessa fall få besked från någon om din bortgång. I fall som dessa rekomenderar Testamentsförvaring starkt att meddela dina anhöriga att testamentet förvaras hos Testamentsförvaring.
Fråga 18 — Vad händer när jag går bort om jag förvarar testamentet hos Testamentsförvaring?
När du gått bort kommer Testamentsförvaring få reda på det genom vår bevakning av folkbokföringen där alla dödsfall registreras. Testamentsförvaring kommer då höra av oss till och utge testamentet i original primärt till den eventuella testamentsexekutorn eller den personen som du uppgett i blanketten som du fyllde i när du skickade in testamentet till oss.
Om de inte är vid liv eller av annan anledning inte kan ta emot testamentet kommer istället reserven i blanketten kontaktas och som en sista lösning om reserven inte heller går att utge testamentet till kommer ditt dödsbo kontaktas och testamentet utges till dem.
Fråga 19 — Varför finns Testamentsförvaring?
I korta ordalag finns Testamentsförvaring till för du ska kunna förvara ditt testamente på en trygg och säker plats hos en oberoende aktör. Det finns inte heller idag någon myndighet där du kan registrera ett testamente. För att läsa mer om Testamentsförvaring se om oss.
Fråga 20 — Vad händer om Testamentsförvaring skulle upphöra?
Det är inget du behöver oroa dig för eftersom vi på Testamentsförvaring har ett evigt perspektiv och har även en stabil finansiering. Men om trots detta det värsta skulle hända kommer Testamentsförvaring återsända ditt testamente till dig. Testamentsförvaring har även ett avtal med en utomstående juristbyrå som vid fall av t.ex. konkurs eller liknande har ett ansvar för att säkerställa att alla återfår sina testamenten.